maandag 31 december 2007

En we zijn weer thuis!

Na een tweetal weken vakantie in Tanzania en en bijna gemiste vlucht zijn we weer terug op Nederlandse bodem. We hebben ondertussen een safari achter de rug en hebben kerst gevierd binnen het Smits gezin. Het waren twee leuke weken waarvan je de foto's natuurlijk nog kan bekijken. Nu is het voor ons zaak om het verslag af te ronden en ons klaar te maken voor de LIO stage! Een volgende fase in onze opleiding. Tanzania was een mooi avontuur en we zullen onze belefenissen daar niet gauw vergeten. (en waarschijnlijk nog vaak moeten vertellen).

Ik wens iedereen een goede jaarwisseling toe (ongetwijfelt ook namens Corneel).
Kwaheri!

donderdag 13 december 2007

gevlogen!

Ik zag tot mijn schrik dat het al tien dagen geleden is dat we jullie wat nieuws verteld hebben! We hebben de laatste tijd ook zo weinig tijd! Ineens vliegt de tijd namelijk! en wij ook, gister nog. Naar Dodoma, samen met Jan mee. Dat was leuk, in een 14 persoons-vliegtuigje (een cesna-caravan) mochten we beiden een keer voorin zitten. Gaaf hoor! Met zo'n grote koptelefoon op, waarmee we met al het luchtverkeer konden meeluisteren. In Dodoma hebben we heel relaxt met Jan zitten kletsen onder het genot van een uitgebreide lunch bij een chinees restaurant in een hotel. En toen weer terug naar Dar Es Salaam, de vochtige stad. (Het klimaat in Dodoma is zo veel lekkerder: minder vocht in de lucht, dus minder zweet!)

En afgelopen weekend zijn Corneel en ik samen een weekendje naar Zanzibar, een mooi, touristisch eiland voor de kust geweest. Was ook erg gaaf, en ook lekker om er even uit te zijn. We hebben daar gesnorkelt. Man, dat was gaaf zeg! Zo mooi om de wereld van de vissen en koralen van dichtbij te zien! Diezelfde dag hebben we ook een spicetour gedaan. We gingen, samen met een aantal andere touristen, in een busje langs verschillende specerijenplantages. Maar dan niet nette rijtjes met specerijenplantjes, maar gewoon: een kaneelboom bij het ene huit, een paar groene-peperklim-ops bij het andere, en zo een heel rijtje langs. Dat was ook echt heel interessant, wij kunnen je straks vertellen hoe nootmuskaat groeit en dat kruidnagels aan een boom groeien in bosjes enzovoort. Heel leuk allemaal. Aan het eind van de tour kon je kruiden kopen, en die hebben we dan ook massaal ingeslagen. Met het goede voornemen om ze thuis te gebruiken natuurlijk!

Dinsdagavond hebben we de eerste kerstviering al gehad, die van de secondary. Wel moeilijk in de kerstsfeer komen hoor, als het zweet van je rug gutst. Maar gelukkig (;)) viel de stroom uit en hadden we een paarminuten echte kerstsfeer met alleen olielampen.

Vanmiddag wordt de primary christmas-play voor het eerst uitgevoerd (oor de secondary), morgen voor de ouders. Corneel speelt gitaar en heeft daarbij kans genoeg om zich te irriteren aan het vervelende ritmegevoel van de drummer... Ik zit achter de knoppies en zorg dat Corneel goed te horen is en de drummer dus ietsjes minder. :)
Oja, en Laura speelt ook mee, met dwarsfluit. En dan is er nog een pianiste. Laatst met oefenen heb ik alles opgenomen op mn laptopje.. heel leuk! (en je hoort de drummer daar niet op, dus die kan je er dan bij bedenken). (en hij is by the way best aardig)

Corneel en ik hebben voor de play ook geknutselt: snowflake-maskertjes, een zonnemasker, kesrtboomhoeden en een unit van een bijl!

Zaterdag gaan we op safari, ook leuk! We hebben al bustickets gekocht naar Arusha, het noorden van het land. Daar veertellen we later wel meer over. Corneel is nu bezig met foto's, ik zal dat binnenkort ook doen. Check die dus ook nog even. En schroom niet om een berichtje achter te laten! (Als je niet weet hoe dat moet: klik op x reacties hieronder en typ je reactie rechts)

maandag 3 december 2007

excursies, sinterklaas en kerst voor de boeg

Okee, tijd voor een update, dacht ik zo. Hier is het goed toeven, de eerste tekenen van heimwee deden zich laatst aan maar verdwenen ook al weer snel. Het wordt hier naar de kerst toe steeds warmer dus zweten is meer regel dan uitzondering. Maar alles went.

Nou afgelopen week zijn we dus voor het eerst Dar uit geweest. Dat was weer eens wat anders. Heel anders zelfs! In de stad zie je dus echt niks van armoede. Buiten de stad merk je toch wel echt dat het een van de armste landen van Afrika is. Plaggenhutjes langs de weg, mensen die zodra de bus even stopt nootjes en fruit willen verkopen, en boze blikken als je een foto wil maken.

We hebben twee excursies gedaan afgelopen week: woensdag zijn we naar het vliegveld geweest waar we in de hangar van de kleine vliegtuigjes zijn geweest met grade 5. Dat ging over zwaartekracht. Was wel leuk, vooral veel zweten en heel veel vliegtuigjes bekijken, erin klimmen en horen hoe het werkt. Die foto's hebben jullie vast al gezien.

De tweede excursie was donderdag en vrijdag, met een overnachting in een hotel included, grade 9 (waar Laura in zit). We gingen met een busje richting Morogoro (niet te verwarren met de krater Ngorongoro waar we van 15/? december op safari gaan) wat meer landinwaarst ligt dan Dar. Dat was te merken aan de luchtvochtigheid, een stuk aangenamer dan hier aan zee!

Onderweg hebben we apen gezien langs de weg, en na een rit van drie uur waren we bij het hotel. Daar hadden Corneel en ik het mooiste huisje (achteraan, dus niet tussen studenten :P) met gescheiden bedden! (we liggen normaal in een 2-persoonsbed) en een bad (wat we uiteindelijk niet gebruikt hebben).
Donderdag zijn we gelijk naar een riviertje gegaan daar (het was trouwens aan de voet van een stel bergen). Studenten gingen metingen doen, Corneel en ik hebben even verkent of alles veilig was ;). Dat wil zeggen: een stukkie de ene kant op de rivier door en een stukkie de andere kant. Leuk was dat, onderweg nog een praatje gemaakt in een fruitplantage met bananenbomen en broodfruit ofzo (breadfruit?)

De volgende dag gingen we naar een andere rivier (want dat was het doel van de trip: rivieren kijken) waar de studenten weer metingen gingen doen. Dit keer mochten we niet in het water want er was een kans op krokodillen. het enige dat wij zagen was een grote hagedis (zie foto's).

We hebben die dag ook een cizel-factory aangedaan. Ze hebben hier van die planten die er uit zien als een ragebol maar dan met dikke stekels aan het eind, groter en groen (eigenlijk dus heel anders). Daar halen ze vezels uit waar ze vervolgens weer touw van maken. Dat touw vlechten ze ook weer tot matten en al met al was het een heel interesant proces. (eind deed me denken op de jute fabriek van opa: ook een weefgetouw met van die spoel-schiet-dingen. Corneel heeft er foto's van, mijn battery was op.)

Zondag hebben Corneel en ik de dienst begeleid, wat ook leuk was. Een paar liedjes maar, want er was een lokaal koor (black gospel, mooi!)

Zaterdag kwam sinterklaas het land hier binnen (is tie bij jullie al weg dan??) en met een vlaams accent vierde hij een feestje bij de Belgische ambasadeurs thuis. Alle Nederlanders en Belgen uit de stad waren uitgenodigd. Ik denk dat het er een kleine honderd waren.

Vanmiddag hebben Corneel en ik heel chill in het zwembad hier in de buurt gehangen, lekker even al het zweet er af spoelen. Dat doen we trouwens best vaak, en we mogen ook altijd gratis doorlopen. De enige deal die we hebben is: op zondag moeten we wel betalen, want dan zijn er anderen bij. Prima, toch?

Oja, en op school zijn we druk met van alles en nog wat. We doen dus fieldtrips, maar nu zijn we vooral druk met de Christmasplay. We knutselen er heel wat op los aan kostuumpjes (kerstbomen, een zon, sneeuwvlokken...) en we hebben vandaag een ruige bijl gemaakt, om die kleine jonge boompjes mee te vellen. Wordt allemaal heel mooi. En de muziek mogen we ons ook mee bemoeien: Corneel speelt gitaar en ik doe een rammelaartje ofzo. En ik help de drummer een beetje aan goeie ritmes ;).

(hmm, ik wil telkens stoppen met schrijven en dan bedenk ik weer wat nieuws)
Jan Smits heeft een klein vliegtuigje naar Zuid-Afrika gevlogen en moest daarna met een commerciele vlucht terug. Hij was daar vrijdag ofzo al en kan pas dinsdag terug. balen! En wat ook balen is is dat het aquarium filter ondertussen kapot ging met lekkage enzo. En de aquariumfan stopte ermee. Ik wordt hier dus omgeschoold tot klusjesman, wat ook wel weer leuk is. Zouden dus zondag thuis sinterklaas doen, maar dat wordt iets later, als Jan terug is. Woendag hebben we sinterklaas met suprises op de Nederlandse school, ook leuk.

Nu heb ik wel weer echt genoeg bedacht om te typen, volgende keer weer verder. Ik ga naar bed, het is alweer vijf over negen! :P