vrijdag 16 november 2007

Pechweek + aanvang regenseizoen

Het is over met de droogte. Als het hier regent, dan regent het ook echt. Met bakken uit de hemel! De afgelopen weken hebben we aardig wat buien gehad. En dat is niet de enige pech die we hadden...

Afgelopen maandag is de Landrover voor reparatie weggebracht. We hadden een lekke band, en een deel van de onderkant moest worden vervangen ivm roest (die 2e reparatie was gepland, de band niet) Dinsdasg middag zou hij klaar zijn, maar vandaag was het onderdeel nog niet binnen. TIA zeggen we dan: This Is Africa....

Okee, we hebben dus nog een Suzuki. Althans, die hadden we. Woensdagmiddag was Anja naar de Nederlandse school met David en Mirjam (Anja geeft daar Nederlands aan Nederlandse kinderen, om de grammatica bij te spijkeren). Op de terugweg begaf hun koppeling het en moesten ze de auto in de stad achterlaten. Anja heeft een man betaald om de auto te bewaken en is met de kinderen met een taxi naar huis gekomen. Het regende ondertussen al behoorlijk. ze waren pas half 9 thuis (de kinderen lagen normaal al een uur op bed) en ze hadden nog niet gegeten. Een kwartiertje later wel. Bedtijd, terwijl de regen voortduurde.

Terwijl wij lekker in ons bed lagen heeft het bij de Smits in huis gigantisch gelekt. overal in de slaapkamer van Jan en Anja en ook een beetje in Mirjams kamer was water. Gevolg: Jan en Anja moesten rond 5 uur 's morgens gaan dweilen, dus het was over met hun nachtrust. Die donderdag zouden we nog de zolder (de krappe, hete, plakkerige zolder waar je alleen op de balkjes mag staan en niet op de plankjes) op moeten om te kijken naar het lek.

Ondertussen brandt er ook nog een draadje door in het aquarium en als gevolg daarvan stroomt er wat water uit de filter. We hebben snel een emmer water uit de filter geheveld, zodat die niet meer lekte en alle pompen zolang uit gezet. Die middag hebben Corneel en ik een nieuw snoertje er tussen gezet. (Oja, Jan Smits was dus de hele donderdag en vrijdag weg, voor een vlucht naar Dodoma.. goede timing!)

Corneel en ik hebben donderdagochtend Anja's voorbereidingen gedaan voor communityservice die middag, omdat Anja ook haar Engelse les nog moest voorbereiden. De communityservice bleek echter niet door te gaan, want de school waar HOPAC kinderen les zouden gaan geven was overstroomd en de kinderen waren dus niet op school.

Donderdagmiddag dus het aquarium gefixt en daarna de zolder op met z'n vieren: Anja, Laura, Corneel en ik. Anja had bedacht dat we handdoeken konden oprollen, in een vuilniszak stoppen en tussen de gaten tussen de dakpannen en de goot duwen. Zo gezegd, zo gedaan.. en een uurtje en een paar liter zweet later was het voor elkaar, en volgens mij heeft Anja het vannacht droog gehouden. Hoera!

Dat gebeurt er dus in Afrika als het regenseizoen begint. De weg naar school was btw een puinhoop. Er komen nog foto's op de site van een riviertje dat over de weg stroomt in plaats van er onder. Best indrukwekkend. Nu ik dit typ is het droog, de stroom doet het weer (of we zitten op de generator, dat kan ik vanuit mijn lokaal net niet horen).

Volgende keer weer meer nieuws. Ik dacht dat jullie dit wel wilden weten :)